zaterdag 18 november 2023

Puzzelen met postzegels (instagram live van 16 november)


Op de KreaDoe kreeg ik een paar keer de vraag naar een postzegel stans met een vlak verdeling. Die had ik niet in mijn assortiment.

Ik vroeg me af of ik een soortgelijk resultaat niet kon krijgen met een postzegel stans, die ik wel in mijn assortiment heb.
Een stans waarmee je zelf de grootte van je postzegel stukjes kunt bepalen.
Daarmee kun je dan ook een layout naar wens maken.

Ik ging aan het puzzelen met deze stans-set. Sommigen van jullie zullen deze set al wel hebben, want die gebruikte ik ook in mijn boek.

En in deze blogberichten zie je er ook kaarten mee: kaarten met gestempelde sneeuwpopjes (onderste kaarten), kaarten met gele boeketjes, kaart en kadolabel met paddestoelen.

Bij het puzzelen gebruikte ik de grote stans met het postzegelrandje. Ik kwam er achter dat de golfjes van de korte kanten ietsjes langer zijn dan die van de lange kanten. Dat moet je dus even in de gaten houden, als je gaat stansen. Dat je alle horizontale lijnen met de ene kant snijdt en alle verticale lijnen met de andere zijde. En dat je de vlakken niet een kwartslag kunt draaien, als je het geheel in elkaar aan het puzzelen bent.

Toen ik donderdag live op instagram ging, liet ik zien hoe je die vlakjes op maat kunt maken door ze te verkorten en te verlengen.
Je kunt het terug kijken hier op instagram en hier op YouTube.

Verkorten van de stans
Als je het vlakje wat korter wilt hebben, stans je eerst het hele vlak uit. Vervolgens verschuif je de stans, zodat de blokjes weer in elkaar vallen.

Verlengen van de stans
Wanneer je de stans wat langer wilt hebben, stans je eerst een gedeelte van de stans. Dit kun je doen door op tijd weer terug te draaien. Of door de stans op de rand van de platen te leggen.
Vervolgens verleg je de stans zodat je de rand, die je nog niet hebt gestanst, kunt doen. Ook deze keer moet je op tijd terugdraaien of de stans op de rand van je platen leggen.Nadat ik live geweest was, maakte ik met postzegel stukjes deze kaart. Nou lijkt het me eigenlijk makkelijker om eerst te stansen en dan te stempelen. Maar bij deze kaart gebruikte ik wat gestempelde kaartjes, die mijn moeder tijdens haar demonstratie op de KreaDoe had gemaakt.
Ik stempelde er ook nog wat ronde tekst stansjes op. Dat lijkt dan weer op postzegelstempels.

Voor deze kaart gebruikten we o.a. de volgende materialen:
- postzegelstans
- stempel met kerstmotieven
- stempel met kersttekst
- stempel met cirkeltekst
- stempelinkt: groen en zwart
- ecoline brushpennen
- sjabloon met sterretjes
- paperbook met kerstballen (voor de groene sterren)
- wit aquarelkarton
- kraft karton
- kaart met sterretjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten