vrijdag 11 september 2020

Hoe het op het CreaWeekend in Rijswijk was

 

Vorige week stonden we op het CreaWeekend in Rijswijk.
Ik heb best wel getwijfeld of ik er verstandig aan deed om naar de beurs te gaan.
Ik heb uiteindelijk toch besloten om te gaan, om te ervaren hoe het is. En die ervaring deel ik hier in dit blogbericht met je.

De laatste beurzen waar ik stond waren in februari. Corona was er toen al, maar het leek ver weg.
Maar het kwam steeds dichterbij. En halverwege maart, in de week waarin het stempelweekend in Nijkerk zou zijn, werden alle evenementen afgelast. Wat vond ik dat naar voor de organisatie van het stempelevent! Zaten ze daar in een lege hal, klaar om de beurs op te bouwen, klaar om er een feestje van te maken, werd alles afgelast.
Ook de beurzen, die daarna gepland stonden, werden verschoven. Hoe verder de tijd verstreek, werd duidelijk dat er op korte termijn geen beurzen zouden plaats vinden. Ondertussen vroeg ik aan de klanten, die bij mij in de winkel hun bestelling kwamen afhalen, of zij naar beurzen durfden. De meningen waren erg verdeeld.

Het werd een onzekere tijd, waarin we ons afvroegen wanneer er weer beurzen konden plaatsvinden. Wat voor maatregelen er getroffen zouden worden. Welke beurzen er wel of niet zouden doorgaan. Of het veilig zou zijn. En of er wel bezoekers zouden komen. 

Ook de organisatoren van de beurzen onderzochten de mogelijkheden. Of er overal de 1,5 meter afstand kon worden gehouden. Of er extra ruimte was om de kramen verder uit elkaar te zetten. Wat te doen met de in- en uitgang? Hoe ze het horeca gedeelte in moesten richten? Plastic schermen, mondkapjes, handgel. Extra schoonmaken. Misschien extra toilet-units regelen.
Uitrekenen hoeveel mensen er maximaal naar binnen kunnen. Beslissen of er met tijdsloten moet worden gewerkt.
Natuurlijk is daarbij de veiligheid belangrijk, maar ze kijken ook naar het financiële plaatje. Ze gaan uiteraard geen beurs organiseren als het niet rendabel is en het niet mogelijk is om uit de kosten te komen.
Er werden al plannen gemaakt, voordat ze wisten hoeveel bezoekers en standhouders er zouden komen. Die plannen moesten vervolgens worden goedgekeurd.

Ja, er komt nogal wat bij kijken om een beurs door te kunnen laten gaan.
Op internet las ik wat reacties waarin men zich afvroeg waarom de ene beurs wel door gaat en de ander niet. Zoals je hier leest, hangt het van nogal wat factoren af.
De ene evenementenhal heeft meer ruimte en facilitaire mogelijkheden dan de ander.
De ene beurs heeft doorgaans meer bezoekers, dan de ander.
Ook heb je te maken met de tijd, die nodig is om het één en ander te organiseren. De organisatie wil op tijd de knoop doorhakken of een beurs door kan gaan, zodat standhouders op tijd weten waar ze aan toe zijn.
Ook standhouders twijfelen om op de beurs te staan, waardoor er minder standhouders staan. En soms zijn dat er te weinig om een leuke beurs te hebben.
Als er beurzen niet doorgaan, heeft dat dus niet altijd met de veiligheid te maken.

Voor het CreaWeekend in Rijswijk kwam er dus op tijd groen licht dat het door kon gaan.
En wat hadden ze daar in de hal hun best gedaan met alle maatregelen! De kramen stonden verder uit elkaar, de looppaden waren breder. Het horeca gedeelte was qua oppervlakte flink uitgebreid, waardoor de tafels verder van elkaar konden staan.
Ook de standhouders hadden hun maatregelen genomen. Er waren er met plastic schermen, mondkapjes of gezichtsschermen.

Er waren veel minder bezoekers dan gebruikelijk. Sommige bezoekers droegen een mondkapje.
Als we hen vroegen hoe ze de veiligheid op de beurs vonden, zeiden ze dat ze het veiliger vonden dan de gemiddelde supermarkt.
Sommigen waren helemaal blij dat ze weer eens ergens heen konden. En dat het zo rustig was, vonden ze erg fijn.

Kortom, ik vond het veiliger dan ik had verwacht.
We moesten ons wel een beetje aanpassen. Door ons plastic zeil waren de klanten soms wat lastiger te verstaan.

Ik vond het fijn om veel vaste bezoekers van het CreaWeekend weer te zien.
Dank jullie wel voor je komst!

Je moet uiteraard zelf beslissen of je naar een beurs toe durft te gaan. Ik wil je met dit blogbericht laten weten hoe het afgelopen weekend in Rijswijk was. Wellicht helpt het in je keuze om naar een beurs te gaan.

Ik had een goed gevoel over de veiligheid op de beurs. En daarom sta ik binnenkort ook op de volgende beurzen:
- Knotsgekke Hobby- en Kaartendagen
woensdag 28 t/m zaterdag 31 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch
- CreaWeekend
vrijdag 20 t/m zondag 22 november in de Broodfabriek in Rijswijk
Voor deze beurzen moet je van te voren een kaartje kopen. Wanneer er een tweede golf komt en de beurs wordt afgezegd, schuift je kaartje door naar de volgende editie.

De KreaDoe zal dit jaar niet plaats vinden. Wel is er een online event. Tijdens dit event geven wij ook een online workshop.

Ook Knit & Knot en PaperPassion gaan dit najaar niet door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails